Nederland staat voor de grote vraag hoe we goed voor elkaar blijven zorgen in onze vergrijzende samenleving met meer zorgvraag en minder personeel. Mensen in Nederland moeten kunnen blijven rekenen op gelijkwaardige toegang tot passende zorg en ondersteuning als dat nodig is. Ongeacht waar je woont, hoeveel geld je hebt of wat je zorgvraag is.
Huisartsen spelen in deze transitie een cruciale rol. Als geen ander weten huisartsen wat passende zorg voor hun patiënten betekent. Huisartsen zien wat wel of niet nodig is aan zorg en ondersteuning en kijken daarbij niet alleen naar de ziekte maar ook naar wat de ziekte betekent voor mensen.
Maar wat vraagt dit van jou? Hoe kun jij bijdragen aan de maatschappelijke opgave om passende zorg op een mensgerichte manier toegankelijk te houden? Wat moet je anders gaan doen en wat is daarvoor nodig?
Kun je als huisarts AI (wel) voor je laten werken?
Is dit dan misschien hét moment voor jou als huisarts om tijd te investeren in jouw kennis en gedachten over Artificiële Intelligentie (AI)? Lang niet alle vormen van digitale zorg blijken de werkdruk daadwerkelijk te kunnen verlagen, maar kan AI hierin wel een belofte waarmaken?
Sietske Rozie onderzoekt deze vragen tijdens haar interactieve sessie, samen met jou en de rest van het publiek. Ze bespreekt hoe het brein van artsen gegevens structureert en patronen herkent tijdens het dagelijkse werk, hoe het wordt beïnvloed en hoe het leert van ervaringen. En hoe AI een waardevolle aanvulling kan zijn door voorbeelden te laten zien.
Tijdens deze sessie ervaar je, live op een interactieve en ludieke wijze, hoe je eigen neurale netwerk patronen in data herkent en toepast op nieuwe situaties. Het dagdagelijkse leer- en besluitvormingsproces
van zorgprofessionals is een complex geheel en om dat goed te kunnen faciliteren is inzicht daarin cruciaal. Zowel om AI-toepassingen op een verantwoorde manier te ontwikkelen als om ze te gebruiken en monitoren Inzicht krijgen in al het andere werk is ook van belang; wat moet en wil je helemaal zelf blijven doen en bedenken? En wat zou je misschien deels uit handen kunnen geven en je in laten helpen door AI-ondersteunde technologie?
Online pseudowetenschap: wat doe je ermee in de spreekkamer?
Wetenschapsjournalist Adriaan ter Braack is even gefascineerd als verbolgen door de online wildgroei aan pseudowetenschap. Gewapend met cynische humor en een kritische blik probeert hij zich daardoor onder het pseudoniem ‘Sjamadriaan’ een weg door te banen en een tegengeluid te bieden. Op Twitter en Instagram deelt hij vaak snippets van bizarre gezondheidsclaims en pseudowetenschap. Als Sjamadriaan weerlegt hij online gezondheidsmythes, analyseert hij pseudowetenschap en stelt hij de verspreiding van desinformatie door influencers, BN’ers en mediamerken aan de kaak. Over desinformatie en pseudowetenschap bracht hij in 2024 het boek Eigen onderzoek eerst uit.
Sjamadriaan zoomt tijdens zijn lezing in op hoe online pseudowetenschap zich steeds vaker een weg baant naar de spreekkamer. Hoe ga je om met patiënten die hun eigen ‘onderzoek’ meenemen, gebaseerd op dubieuze bronnen? Wat zeg je tegen iemand die sceptisch is over evidence-based zorg vanwege een virale video of een ‘expert’ online? En hoe kun je empathisch blijven in gesprekken met patiënten die meer vertrouwen lijken te hebben in influencers dan in jouw expertise? Met humor en praktische tips biedt Sjamadriaan huisartsen handvatten om deze uitdagingen met vertrouwen tegemoet te gaan.
Elke grote transformatie gaat gepaard met het loslaten van het vertrouwde, het verleggen van grenzen, het uitdagen van de gevestigde orde en het ter discussie stellen van autoriteiten. Reis mee door de verwarrende tussentijd, een complexe transitiefase waarin de wereld lijkt te spelen met haar eigen regels.
In deze lezing ligt de focus op de veranderdynamiek in organisaties. Hoe krijg je ze zover? Hoe kom je beter van A naar B? Vaak besteden we in verandertrajecten veel tijd en aandacht aan de diagnose, het uitdenken van, en het onderhandelen over, het nieuwe plan, draagvlak voor de nieuwe situatie, een goede kick-off, gevolgd door de uitrol van de nieuwe richtlijnen en handelingsperspectieven… Ergens denken we dat verandering ontstaat in twee fasen; van oud naar nieuw, van A naar B, van Ist naar Soll, van huidige naar gewenste situatie, van nu naar de toekomst. Maar zo werkt het niet. Jitske Kramer vertelt in deze lezing wat het betekent om cultureel verdwaald te zijn en hoe creatie, moed en liminaal leiderschap essentieel zijn om tot nieuwe oplossingen te komen.